tiistai 22. huhtikuuta 2008

Euroista ja muista

EURO

Euro (valuuttatunnus EUR tai ) on Euroopan unionin yhteinen valuutta, joka otettiin käyttöön tilivaluuttana 1.1.1999 ja käteisvaluuttana kahdessatoista EU-maassa 1. tammikuuta 2002. Se on nykyisin toinen maailman merkittävimmistä kansainvälisistä valuutoista Yhdysvaltain dollarin ohella. Yksi euro määritettiin käyttöönotettaessa vastaamaan 5,94573 Suomen markkaa (eli 1 markka vastasi 0,1681879 euroa). Euron sadasosa on nimeltään sentti.

EMU: n (European Monetary Union) ensimmäinen vaihe:

Vuonna 1992 allekirjoitetussa Maastrichtin sopimuksessa sovittiin EMU:n toimintatapa ja ns. lähentymiskriteerit.

EMU: n toinen vaihe:

Alkoi vuoden 1994 alusta, jolloin aloitti toimintansa Euroopan rahapoliittinen instituutti, EMI, joka oli Euroopan keskuspankin edeltäjä.

EMU: n siirtyminen kolmanteen vaiheeseen:

Eli yhteisvaluuttaan (silloin vielä nimettömään) siirtymiseksi tarvittavat käytännön valmistelut alkoivat toden teolla. Tulevan yhteisvaluutan nimeksi päätettiin myöhemmin euro.

EMU: n kolmas vaihe

Yhteisvaluutan aika alkoi, kun euro otettiin tilivaluuttana käyttöön 1. tammikuuta 1999 yhdessätoista maassa. Kukin maa kuitenkin jatkoi oman valuuttansa käyttämistä käteisrahana, joita tästä eteenpäin pidettiin euron kansallisina ilmentyminä siihen asti, kunnes käteiseurot tulisivat käyttöön. Euroopan keskuspankki perustettiin keväällä 1998. Sen tehtävänä oli valmistella yhteisen rahan käyttöönottoa

Käteiseurojen käyttöönottopäiväksi päätettiin 1.1.2002.

Eurokolikot ja -setelit otettiin suunnitelman mukaisesti käyttöön 1. tammikuuta 2002. Tätä seurasi eri maissa vaihtelevan pituinen jakso, jonka aikana euroa ja kansallista valuuttaa sai käyttää yhtä aikaa. Tarkoituksena oli, että kun maksoi vielä kansallisella valuutalla, niin vaihtorahat saivat euroina, ja siten vanha raha vaihtuisi uuteen luonnollisella tavalla päivittäisessä maksuliikenteessä. Tämä onnistuikin erittäin hyvin, sillä jo viikon-parin kuluttua vuodenvaihteesta huomattava osa kansallisista rahoista oli vaihtunut euroiksi.

Vuoden 1998 toukokuussa päätettiin, mitkä valtiot olivat kelpoisia osallistumaan euroalueeseen. Päätöstä oli edeltänyt vähintään kahden vuoden pituinen ERM II (Exchange Rate Mechanism) -vaihe, jonka aikana kelpoisuus eli taloudellisten ehtojen täyttyminen kunkin maan osalta mitattiin.

Kelpuutettuja valtioita oli yksitoista: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Luxemburg, Portugali, Ranska, Saksa ja Suomi. Vuonna 2001 Kreikka sai luvan liittyä euroalueeseen, jolloin siitä tuli kahdestoista maa.

Samalla kaikkien euroalueeseen osallistuvien maiden valuuttakurssit sidottiin euroon kiinteällä, peruuttamattomalla kurssilla, jota ei enää kutsuttu valuuttakurssiksi vaan muuntokertoimeksi. Nämä muuntokertoimet päätettiin määritellä virallisesti kuudella merkitsevällä numerolla.

Eurosta tehtiin varsin kova-arvoinen rahayksikkö: yhden euron arvo oli korkeampi kuin minkään euroon osallistuvan maan rahayksikön, Irlannin puntaa lukuun ottamatta.

Kun kyse oli kokonaan uuden rahayksikön luomisesta, niin periaatteessa euron arvo olisi voitu määrätä millaiseksi tahansa.

Käytännössä arvoksi kuitenkin päätettiin ottaa jo edellä mainitun, maiden valuutoista muodostetun korivaluutan ecu: n silloinen arvo siten, että 1 eurosta tuli 1 ecun suuruinen.

Euron kansainvälinen asema

Euro on kelluva valuutta, eli sen kurssi suhteessa maailman muihin valtavaluuttoihin määräytyy kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla.

Euron arvon tärkein mittari on sen valuuttakurssi Yhdysvaltain dollariin nähden. Euron dollarikurssi on euron olemassaolon aikana vaihdellut voimakkaasti: vuoden 1999 alussa 1 euro oli hiukan alle 1,2 dollaria, vuoden 2000 loppupuolelle mennessä 1 euro heikkeni noin 0,84 dollariin, ja sen jälkeen euro on taas vahvistunut vähitellen (eräin väliaikaisin laskukausin) niin, että vuoden 2008 alussa yhden euron arvo oli noin 1,47 dollaria. On kuitenkin huomattava että dollarikin on kelluva valuutta.

Eli euron vahvistuminen tai heikkeneminen ei välttämättä ole vain euron tai euroalueen talouden omaa ansiota tai syytä, vaan se voi johtua enemmän dollariin kohdistuvien tekijöiden aiheuttamasta dollarin heikkenemisestä tai vahvistumisesta.

Euroopan keskuspankki harjoittaa jäsenmaista riippumatonta rahapolitiikkaa ja määrää peruskoron, joka on sama kaikissa euromaissa.

Korkotaso vaikuttaa rahan hintaan eli lainojen kustannuksiin markkinoilla, ja sitä kautta sillä on vaikutusta myös euron arvoon suhteessa muihin valuuttoihin.

Euron kansainvälinen asema valuuttana on vahvistunut vähitellen. Siitä on tullut maailman toiseksi merkittävin kansainvälinen valuutta Yhdysvaltain dollarin jälkeen.

Kansalaisten suhtautuminen euroon

Kansalaisten ajatukset eurosta vaihtelevat. Useat katsovat euron helpottaneen matkustamista, kun euroalueen sisällä maasta toiseen matkustettaessa ei tarvitse enää vaihtaa valuuttaa ja sen myötä myös valuutanvaihtokulut ovat jääneet pois. Lisäksi kaupankäynnin euromaasta toiseen katsotaan helpottuneen.

Toisaalta useat euroalueen kansalaiset ovat kokeneet euron tulon tehneen tavaroista ja palveluista kalliimpia kuin aiemmin. Viralliset tutkimukset tosin kertovat, ettei euroon vaihtaminen aiheuttanut merkittäviä hintamuutoksia, ja samaa todistaa viime vuosina vallinnut hyvin maltillinen inflaatio euroalueella.

4 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Aika hyvin kiteytitte euron käytön pääpiirteet esitykseenne. Omia mielipiteitäkin löytyi. Tosin ehkä euron alkuvaiheita ja siihen liittyviä sopimuksia ja eri ratkaisuja olisi voinut raottaa hiukkasen enemmän. Mutta, havainnointi oli pirteää sananmukaisesti persoonallisine kuvineen. =)

Saida kirjoitti...

Kivasti olitte saanu tietoa eurosta ja havainnollistitte asiat selkeästi. Mielenkiintoinen esitys hauskoine kuvineen. :D

MeLu kirjoitti...

Mistäs lähdetään? :)No ei kai, siis parempi kuin odotin:) Huumori siivitti hienosti ja sopivan verran, ei liikaa..
Hieman olin pettynyt siihen, että kaikki ei ollut tehnyt omaa osuuttaa, koska se paistoi selvästi läpi kuka teistä ymmärsi aiheen ja kuka ei...
Muuten oikein hyvä ja oman näköinen.

Heidi kirjoitti...

en nähnyt esitystänne, joten sitä on vaikea lähteä kommentoimaan. Kuulin vain että siellä on hieman huumoria päästetty ilmoille, mikä on aina positiivinen asia. :) Blogi tekstin olisitte voineet jakaa kappaleisiin, sitä oli vaikea lukea kun se tuli vain yhteen putkeen. :) hieman olisitte voineet avartaa enemmän tuota euron tuloon liittyvien sopimuksien sisältöä jne.